10-07-2012
A Faguía, 400 anos de tradición
Na véspera da celebración da Faguía moitos veciños e veciñas de Carnés quixeron participar nunha cita coa súa historia. Nunha charla organizada polo concello, Leonardo González, falou do pasado e presente dunha tradición de máis de 400 anos que os veciños e veciñas recuperaron e seguen mantendo viva na actualidade. A xente de Carnés coñece ben o arqueólogo e investigador Leo González, pois no ano 2004 realizou unha minuciosa investigación sobre as orixes da Faguía para o que botou man do testemuño de moitos veciños e veciñas da parroquia, froito desta investigación o arqueólgo realizaría o proxecto co que se conseguiu a declaración de Festa de Galicia de Interese Turístico.
O domingo Leonardo lembrou aquel traballo de investigación e remontouse ás orixes da Faguía, aló polo ano 1608, cando a Confraría de San Cristovo comezou a realizar a comida de confraternización na véspera da festividade de San Cristovo, celebración dunha misa, procesión, realización dunha poxa. Falou da construción da Cerca, lugar onde aínda hoxe se celebra a Faguía, para evitar que xente allea á confraría se aproveitase da comida que pagaban os confrades coas cotas.
A Desamortización de Mendizábal e as épocas de fame e carestía de finais do s.XIX e primeiros do XX levaron á desaparición de moitas confrarías polo que deixou de facerse a comida de confraternización. Foi a partir desta época cando a comida se tornou nunha comida para pobres consistente nunha ración de arroz, pan e un pouco de viño, e foi desde a Guerra Civil cando se empezaron a servir callos e esta tradición mantívose ata os anos 70. No ano 1981, un grupo de veciños e veciñas de Carnés decidiron volver recuperar esta tradición e a comisión de festas, axudada por voluntarios e voluntarias da parroquia, encárganse nos días previos á festa de preparar o callos que se serven para veciños e visitantes cada 9 de xullo na Cerca de Carnés.